Csokis-áfonyás scone
Több recept is kering a neten, ez az általam kedvelt verzió. Most áztatott asztal áfonya és étcsoki pasztillák kerültek a tésztába, de ez is nagyon jól variálható alaptészta. :)
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 7 dkg xilit/nádcukor
- 7 dkg vaj/margarin
- 7 dkg aszalt vörösáfonya
- 3 dkg apróra vágott étcsokoládé/csokipasztilla
- 2 kisdobozos natúr joghurt
- 2 db tojás
- kb. 1-2 evőkanál nádcukor a tetejére
Elkészítés:
- A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, az aszalt vörösáfonyát langyos vízbe beáztatjuk.
- A lisztbe belekeverjük a sót, xilitet, sütőport. A joghurtból kb. 1-2 evőkanálnyit félreteszünk, majd simára keverjük a tojásokkal.
- A lisztes keverékben elmorzsoljuk a vajat/margarint, beleforgatjuk a lecsepegtetett áfonyát és a csokit, majd a tojásos joghurttal könnyedén összedolgozzuk.
- Kb. ujjnyi - 2 cm vastagságra nyújtjuk és kiszaggatjuk vagy a sós verzió szerint cikkekre vágjuk. Tetejüket megkenjük a félretett joghurttal és nádcukorral megszórjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 perc alatt világosra sütjük.