Sajtos koszorú
Sós aprósütemény, bármilyen alkalomra. A töltelék mos sajt, de ízlés szerint változtatható.
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj/margarin
- 1 tojássárgája a tésztába
- 1 db tojás a lekenéshez
- 10 dkg tejföl
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg reszelt sajt (ízlés szerint, nálunk most fele füstölt, fele trappista)
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és rugalmas tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett deszkán egy kb. 30x50-60 cm nagyságú téglappá nyújtjuk. Egyik felét megkenjük a felvert tojással és rászórjuk a reszelt sajtot. A másik felét ráhajtjuk, kissé lenyomkodjuk. A tésztát keresztben elfelezzük, majd 1-1,5 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkok végét megfogva ellentétes irányban háromszor megtekerjük, majd a végeket összefogva karikát formázunk belőle (lehet nem csak körnek, hanem pl. szívecskének, perecnek is formázni).
- Előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.