2015. jan 01.

Sajtos koszorú

írta: Böbbenet
Sajtos koszorú

dsc_0004-2.jpg

Sós aprósütemény, bármilyen alkalomra. A töltelék mos sajt, de ízlés szerint változtatható.

Hozzávalók:
  1. 25 dkg liszt
  2. 12 dkg vaj/margarin
  3. 1 tojássárgája a tésztába
  4. 1 db tojás a lekenéshez
  5. 10 dkg tejföl
  6. 1 kávéskanál só
  7. 10 dkg reszelt sajt (ízlés szerint, nálunk most fele füstölt, fele trappista)
Elkészítés:
  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és rugalmas tésztává gyúrjuk.
  3. Lisztezett deszkán egy kb. 30x50-60 cm nagyságú téglappá nyújtjuk. Egyik felét megkenjük a felvert tojással és rászórjuk a reszelt sajtot. A másik felét ráhajtjuk, kissé lenyomkodjuk. A tésztát keresztben elfelezzük, majd 1-1,5 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkok végét megfogva ellentétes irányban háromszor megtekerjük, majd a végeket összefogva karikát formázunk belőle (lehet nem csak körnek, hanem pl. szívecskének, perecnek is formázni).
  4. Előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
Szólj hozzá

sós