Lencseleves
Évek óta így készül nálunk, bevált recept :) A hús variálható, leggyakrabban füstölt pulykahússal főzöm, de idén a húsos kolozsvári szalonna sem rontotta el :D
- 25-30 dkg lencse
- 20 dkg sárgarépa (kb. 2 nagyobb darab)
- 7 dkg petrezselyem gyökér (kb. 1 közepes darab)
- kevés karalábé (kb. 4 dkg-os cikk)
- kevés zellergumó (kb. 4 dkg-os cikk)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- kb. 3 gerezd fokhagyma
- 1 pohár tejföl (kisebb méretű)
- 2 evőkanál mustár
- 3 evőkanál liszt
- kb. 40 dkg füstölt pulykacomb
- ízlés szerint: só, bors, babérlevél
- kevés olaj
Nokedlihez:
- 1 tojás
- kevés víz
- a tojás méretétől függően liszt
- kevés só
Elkészítés
- A lencsét átmossuk és a többi hozzávaló előkészítéséig hideg vízben áztatjuk.
- Kevés olajon megpároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, közben egy másik edényben sós, (egész) borsos, fokhagymás, babérleveles vízben feltesszük főni a lencsét.
- A zöldségeket felöntjük vízzel, ízesítjük (só, bors), félpuhára főzzük. A majdnem teljesen megfőtt lencsét és a felkockázott füstölt pulykacombot belekeverjük.
- Elkészítjük a habarást: a lisztet, mustárt és tejfölt egyneművé kavarjuk, majd a levessel fokozatosan felengedjük.
- A levesbe szaggatjuk a nokedlit, ha megfőtt, behabarjuk a levest. Ízlés szerint után ízesítjük.