2015. jan 01.

Lencseleves

írta: Böbbenet
Lencseleves

dsc_0018-21.jpg

Évek óta így készül nálunk, bevált recept :) A hús variálható, leggyakrabban füstölt pulykahússal főzöm, de idén a húsos kolozsvári szalonna sem rontotta el :D

Hozzávalók:
  1. 25-30 dkg lencse
  2. 20 dkg sárgarépa (kb. 2 nagyobb darab)
  3. 7 dkg petrezselyem gyökér (kb. 1 közepes darab)
  4. kevés karalábé (kb. 4 dkg-os cikk)
  5. kevés zellergumó (kb. 4 dkg-os cikk)
  6. 1 kisebb fej vöröshagyma
  7. kb. 3 gerezd fokhagyma
  8. 1 pohár tejföl (kisebb méretű)
  9. 2 evőkanál mustár
  10. 3 evőkanál liszt
  11. kb. 40 dkg füstölt pulykacomb
  12. ízlés szerint: só, bors, babérlevél
  13. kevés olaj
Nokedlihez:
  1. 1 tojás
  2. kevés víz
  3. a tojás méretétől függően liszt
  4. kevés só
Elkészítés
  1. A lencsét átmossuk és a többi hozzávaló előkészítéséig hideg vízben áztatjuk.
  2. Kevés olajon megpároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, közben egy másik edényben sós, (egész) borsos, fokhagymás, babérleveles vízben feltesszük főni a lencsét.
  3. A zöldségeket felöntjük vízzel, ízesítjük (só, bors), félpuhára főzzük. A majdnem teljesen megfőtt lencsét és a felkockázott füstölt pulykacombot belekeverjük.
  4. Elkészítjük a habarást: a lisztet, mustárt és tejfölt egyneművé kavarjuk, majd a levessel fokozatosan felengedjük.
  5. A levesbe szaggatjuk a nokedlit, ha megfőtt, behabarjuk a levest. Ízlés szerint után ízesítjük.
Szólj hozzá

leves